Ontwerp zonder titel (1)

3 Nederlandse clubs in de Champions league?

Nederlandse clubs doen het goed in de Europese toernooien. Met 4 clubs die overwinteren in het Europese voetbal stijgen we op de coëfficiëntenranglijst. Hierdoor is het misschien mogelijk om meer Nederlandse plaatsen te bemachtigen voor het Europese voetbal. Kunnen wij in 2024 genieten van 3 Nederlandse voetbalclubs in de Champions league?

Hoe werkt de Coëfficiëntenlijst?

De UEFA meet de Europese prestaties van clubs in de afgelopen 5 jaar aan de hand van punten. UEFA telt de punten; coëfficiënten  van clubs uit hetzelfde land bij elkaar op om prestaties van alle landen met elkaar te vergelijken. Er wordt een ranglijst gemaakt en er worden op basis van deze lijst deelnames van de Europese toernooien verdeeld.

In deze blog is te lezen hoe Nederlandse clubs het dit jaar doen in de Europese toernooien. Dit is ook goed voor de coëfficiëntenlijst, Nederland staat voor dit jaar op de eerste plek in de coëfficiëntenranglijst. De huidige stand in de ranglijst is hiernaast tentoongesteld, hier is te zien dat Nederland op de zevende plek staat op dit moment. Ook is Portugal in het nadeel ten opzichte van het ijzersterke Nederland. Zij hebben namelijk nog ‘slechts’ 4 clubs in de Europese toernooien en Nederland heeft nog 5 actieve clubs in Europa. Daarnaast staan deze clubs lijnrecht regenover elkaar. Ajax heeft 2 keer gewonnen van Sporting Lissabon en nu moet Ajax in de knock-outs tegen Benfica. Portugal kan op dit moment maximaal 1,333 coëfficiënten halen en Nederland kan maximaal 2 coëfficiënten halen. Portugal kan dus zeker worden ingehaald op de ranglijst, maar ook Frankrijk inhalen is niet ondenkbaar.  Sterker nog, Frankrijk heeft ook een nadeel ten opzichte van Nederland. Dit komt door de deelfactor waar Frankrijk mee heeft te maken. Voor iedere club die meedoet aan de start van de Europese toernooi worden namelijk kostbare punten ingeleverd. Het aantal clubs is namelijk de deelfactor over het aantal coëfficiënten dat wordt gehaald. Nederland staat er hierdoor zowel absoluut als relatief beter voor dan concurrent Frankrijk.

In 2024 meer plaatsen beschikbaar?

uidige prestaties en de daardoor meer coëfficiënten die Nederland haalt in de ranglijst, zou Nederland 2 directe plekken kunnen krijgen voor de Champions league. Als Nederland van de zevende plek naar de zesde plek zou kunnen gaan is dit het geval. Wanneer Nederland ook Frankrijk nog inhalen krijgen we ook nog een extra Europa league plek erbij. Het is dus erg van belang dat Nederland het goed blijft doent op de Europese toernooien.