klassieker-feyenoord-ajax-live-op-tv-1620496469589

Ajax pakt belangrijke punten in een ‘afzichtelijke’ klassieker

Dit weekend was het zover: ‘De klassieker’, de rivalen Feyenoord en Ajax stonden voor de honderdste keer recht tegenover elkaar. Uiteindelijk waren het de Amsterdammers die in deze afzichtelijke wedstrijd 3 punten mee naar huis kunnen nemen, zij wonnen met 2-0. Zoals iedere klassieker was het een wedstijd met een flinke lading spanning. Dit weekend was het alweer de honderdste editie waar de 2 voetbalclubs tegen elkaar strijden om 3 punten. De wedstrijd verdiende zeker geen schoonheidsprijs, er werden erg weinig kansen gecreëerd en de ziekenboeg stroomde vol.

Nul kansen, vijf gele kaarten

Anthony en Gravenberg vieren de 1-0

Een beknopte samenvatting van de eerste helft: saai en pijnlijk. Na 45 minuten waren er op beide goels nog geen schoten op doel gelost. Wel stonden de Amsterdammers in de rust op een 1-0 voorsprong door een eigen doelpunt van de centrale verdediger van Feyenoord; Marcos Senesi. Dit is niet de eerste keer dat de Argentijn deze fout maakt in deze zwaarbeladen klassieker; in de vorige editie was het namelijk ook raak. Zoals bij iedere klassieker waren de spelers erg fel. Er werden wel 13 overtredingen gemaakt, waarvan er 5  zijn bestraft met een gele kaart. Ook topscoorders van de Eredivisie: Sébastian Haller en Bryan Linssen, konden de eerste helft niet trefzeker zijn.

Blessures in de achterhoede

vanwege een blessure. Voor de Amsterdammers kwam daar vroeg in de wedstrijd een probleem bij: Martínez moest na een kwartiertje naar de kant vanwege een hamstringblessure. Nicolás Tagliafico kwam zijn plek vervullen en Daley Blind ging als centrale verdediger functioneren. Centrale verdediger Juriën Timber stond op de plek van Mazraoui, waardoor Perr Schuurs een kans kreeg om samen met Daley Blind een duo te vormen.

De wisselingen kwamen het spel niet ten goede. Ook sterspelers Antony, Berghuis en Luis Sinisterra konden niet van zichzelf laten horen. Sinisterra bleef na rust in de kleedkamer achter. Berghuis werd in de tweede helft ook naar de kant gehaald, in een voor hem beladen wedstrijd tegen zijn oude club en op zijn 30ste verjaardag, haalde Ten Hag hem na een uur naar de kant. Davy Klaassen kwam zijn plek vervullen

Ajax stond op 1-0 en hoopte dit zo vol te houden, maar raakte in het laatste kwartier nog een derde verdediger kwijt. Ook Timber moest geblesseerd naar de kant, Devyne Rensch kwam op zijn plaats.

Penalty

Alle ogen waren bij de Rotterdammers gericht op supersub: Cyriel Dessers. Die erom bekend staat vaak te scoren als invaller. Hij was al 9 keer eerder trefzeker, maar ook hij kon deze wedstrijd niet omdraaien. In plaats daarvan was het Tadic die door middel van een lompe overtreding op Rensch, een penalty kreeg en de 2-0 scoorde.

Feyenoord was machteloos, de Amsterdammers waren ook niet op hun best maar kunnen wel genieten van de 3 kostbare punten in de strijd om de titel.