logo

Eredivisie-update: Hoe staat het ervoor in de Eredivisie?

De winterstop nadert, de spelers kunnen rusten en de clubs hebben de mogelijkheid om terug te blikken op de eerste seizoenshelft. Wat voor sommige clubs een erg goed begin was, is voor andere clubs een tegenvaller geweest. In deze blog blikken we terug op de eerste seizoenshelft en gaan we een kijken hoe de tweede seizoenshelft zou gaan verlopen.

PSV: de huidige koploper

PSV, Ajax of Feyenoord kampioen?

Hoewel het op Europees niveau wat minder gaat, doet de voetbalclub uit Eindhoven het erg goed in de competitie. Ze hebben in de eerste 17 wedstrijden, 40 punten weten te bemachtigen. Dit wordt op dit moment gewaardeerd aan de eerste plek, de kampioenen van de eerste seizoenshelft dus. Ajax doet het geweldig in de champions league, maar in de landelijke competitie staan ze nog altijd op een tweede plek. Met een punt verschil op de koploper is het een felle strijd. Met scherpschutter Sébastian Haller die verantwoordelijk is voor 10 doelpunten in de Eredivisie en daarnaast ook nog eens 10 in de Champions League, heeft Ajax veruit het hoogste doelpuntensaldo.

De klassieker is bepalend geweest voor deze top 3 in de winterstop, hierin verloor het machteloze Feyenoord in een erg slechte wedstrijd van zowel Ajax als Feyenoord. In deze blog is meer te lezen over de klassieker die dit weekend is gespeeld. De wedstrijd heeft ervoor gezorgd dat de Amsterdammers 3 punten zijn uitgelopen in de tot doch toe gelijke stand tussen de 2 rivalen. Met een puntenaantal van 36 staat Feyenoord op een derde plek. Vooral Guus Til en Bryan Linssen vielen in de eerste seizoenshelft op bij de Rotterdammers, samen zijn ze goed voor 19 doelpunten. Niet alleen ons is dit opgevallen, Guus Til heeft meerdere aanbiedingen ontvangen door zijn goede spel van onder andere Everton en Southampton.

De nieuwkomers

Dit jaar waren er maar liefst 3 clubs die uit de keukenkampioendivisie zijn gepromoveerd naar de Eredivisie. Zij kunnen allemaal terugkijken op een prima eerste seizoenshelft op het hoogste niveau in Nederland. SC Cambuur in het bijzonder, zij hebben in 17 wedstrijden 21 punten bemachtigd wat goed is voor een plek in het linker rijtje: plek 8. NEC en Go Ahead Eagles staan op volgorde op plek 10 en 11, ook zij hoeven zich op het moment nog niet zorgen te maken over degradatie.

De clubs die zich wel zorgen moeten gaan maken om degradatie zijn: PEC zwolle en Sparta Rotterdam. Zij staan op dit moment op degradatie, Fortuna Sittard staat hier net boven en dient als het zo blijft de play-offs te spelen tegen de keukenkampioenclubs. PEC zwolle staat stijf onderaan met een schaars aantal van 6 punten. Het wordt erg lastig voor ze om degradatie nog te ondermijnen. Sparta heeft 12 punten weten te verzamelen waarmee ze maar 1 puntje achterstaan op Fortuna Sittard en dus play-offs. RKC leidt de strijd om de degradatie met een puntenaantal van 15 punten en kan zich hiermee net handhaven in de Eredivisie.